PŚ w Planicy: Kamil Stoch pierwszy w serii próbnej! Polacy najlepsi drużynowo!

Newspix / EXPA / JFK / Na zdjęciu: Kamil Stoch
Newspix / EXPA / JFK / Na zdjęciu: Kamil Stoch

Kamil Stoch zdobył najwięcej punktów podczas serii próbnej przed drużynowym konkursem Pucharu Świata w Planicy. Drużynowo najlepsi okazali się Polacy.

Serię próbną rozpoczęto z siódmej belki. 231 metrów na Letalnicy (HS240) uzyskał Domen Prevc. Po locie czterokrotnego zwycięzcy indywidualnych konkursów Pucharu Świata obniżono rozbieg o dwa stopnie. Więcej punktów od Słoweńca zdobył inny zawodnik, który odpadł w czwartkowych kwalifikacjach - Daniel Tande. Trzeci wynik wśród pierwszych dziesięciu startujących miał Piotr Żyła, a dziesiąty - Markus Eisenbichler.

W drugiej kolejce najdalej poszybował Robert Kranjec (221 metrów). Drugie miejsce zajął Daniel Huber, a trzecie - Stefan Hula.

Dla drugiej i trzeciej grupy ustawiono szóstą belkę. Robert Johansson miał 241,5 metra i objął prowadzenie. Czwarty w gronie zawodników z trzecimi numerami był Dawid Kubacki.

Przed występami ostatniej siódemki obniżono rozbieg z szóstego poziomu na piąty.
Johanssona zmienił na czele Noriaki Kasai. Najlepszy okazał się Kamil Stoch. Rekordzista Letalnicy uzyskał 239,5 metra. Polak zdobył o 5,1 pkt więcej od Japończyka. Johansson został sklasyfikowany na trzecim miejscu ex aequo z Richardem Freitagiem.

Drużynowo najwięcej punktów zdobyli Polacy (564,2). Na drugiej pozycji uplasowali się Norwegowie (555,9), a na trzeciej - Słoweńcy (534,7).

Wszyscy zawodnicy mieli wiatr pod narty. Początek konkursu zaplanowano na godzinę dziesiątą.

MiejsceZawodnikKrajMetryPunkty
1. Kamil Stoch Polska 239,5 171,9
2. Noriaki Kasai Japonia 237 166,8
3. Richard Freitag Niemcy 228 160
3. Robert Johansson Norwegia 241,5 160
5. Daniel Tande Norwegia 228,5 157,1
6. Stefan Kraft Austria 223,5 151,6
11. Dawid Kubacki Polska 221 139
14. Stefan Hula Polska 204,5 122
20. Piotr Żyła Polska 208 131,3

ZOBACZ WIDEO Stefan Hula. "Nie miał za co żyć. Z żoną zaczęli szyć stroje"

Źródło artykułu: