Zawodnicy kadry Polski w skokach narciarskich opowiedzieli do kamery Eurosportu, jakie potrawy trafiają na stół w ich domach podczas wieczerzy wigilijnej (patrz wideo poniżej).
- Zupa chmielowa... Nie? U mnie taka tradycja jest. No nie, raczej jem to, na co mam ochotę. Także święta nie są czymś, na co muszę wyczekiwać, bo jem ze smakiem wszystko co jest - zaskoczył swoją odpowiedzią Piotr Żyła.
- Takim ulubionym daniem wigilijnym był barszcz z uszkami, chociaż to udaje się też w ciągu roku zjeść. Ale z rzeczy, które raczej w ciągu roku nie przytrafiają mi się, to... groch z kapustą. To tak! - zdradził Dawid Kubacki.
ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: 10 lat temu była królową Euro! Przypomniała się kibicom
- Jest ryba po grecku, na pewno. No i barszcz. Krokiety do tego barszczu. Moja żona robi bardzo dobre - pochwalił się z kolei Jakub Wolny.
Paweł Wąsek zaskoczył odpowiedzią, podobnie jak Żyła. - Kotlety schabowe. Serio! Z dziadkiem nie lubiliśmy nigdy karpia i mama z babcią zawsze nam kotleta schabowego robiła. Ale od kilku lat przerzuciliśmy się na ryby i jemy łososia - podsumował.
Jan Habdas wymienił takie potrawy jak: barszcz z uszkami jako "faworyt" i kaczkę (jak zaznaczył skoczek, karpia nie lubi).
Zobacz:
Koszmar Piotra Żyły. Ciężko było w to uwierzyć
Znamy skład Polaków na Turniej Czterech Skoczni. Jest debiutant