PŚ w Wiśle: Kamil Stoch liderem po pierwszej rundzie! Maciej Kot trzeci!

Zdjęcie okładkowe artykułu: PAP / PAP/Grzegorz Momot
PAP / PAP/Grzegorz Momot
zdjęcie autora artykułu

Kamil Stoch prowadzi po pierwszej serii konkursu Pucharu Świata w Wiśle. Trzeci jest Maciej Kot. W czołowej dziesiątce uplasowało się trzech Polaków.

Po raz pierwszy do drugiej serii konkursu Pucharu Świata 2016/2017 awansował Gregor Schlierenzauer. Triumfator kwalifikacji wystartował jako siódmy. Uzyskał 135,5 metra na skoczni narciarskiej imienia Adama Małysza (HS 134) i został liderem z dorobkiem 133,7 punktu. Fin Asko Aalto - sędzia na stanowisku C - ocenił skok Austriaka na 20 punktów. Po dziesięciu występach obniżono belkę z piątej na czwartą.

Schlierenzauera na prowadzeniu zmienił dopiero Maciej Kot. Zwycięzca konkursu Letniej Grand Prix 2016 w Wiśle skakał jako 46. Wylądował na 130. metrze i zdobył 136,2 punktu. Za wiatr odjęto mu 1,5 punktu, podczas gdy Austriakowi - 11,7.

Tylko dwie dziesiąte więcej niż Kot wywalczył Domen Prevc. Ponad 140 punktów zdobył jeden zawodnik - Kamil Stoch. Triumfator 65. Turnieju Czterech Skoczni skoczył 135,5 metra i prowadzi z dorobkiem 142,2 punktu. Dziewiątą lokatę zajmuje Piotr Żyła, który uzyskał 126,5 metra i 126,8 punktu.

Pierwszy raz w czołowej trzydziestce konkursu PŚ 2016/2017 nie znalazł się Dawid Kubacki. Został sklasyfikowany na 36. miejscu. Odpadli też Jan ZiobroKlemens Murańka, Aleksander Zniszczoł, a także Jakub Wolny.

Początek drugiej rundy odbędzie się o 17:08.

MiejsceZawodnikKrajMetryPunktyBelka
1.Kamil StochPolska135,5142,24.
2.Domen PrevcSłowenia130136,44.
3.Maciej KotPolska130136,24.
4.Gregor SchlierenzauerAustria135,5133,75.
5.Daniel Andre TandeNorwegia128,5131,94.
6.Richard FreitagNiemcy127130,24.
9.Piotr ŻyłaPolska126,5126,84.
36.Dawid KubackiPolska1141034.
38.Jan ZiobroPolska112102,54.
39.Klemens MurańkaPolska115101,74.
48.Jakub WolnyPolska11088,45.
49.Aleksander ZniszczołPolska106,585,94.

Zobacz wideo. Kamil Stoch: to najwyższy poziom sportowy, w jakim miałem okazję startować

Źródło artykułu: