Awans Kamila Stocha na czwarte miejsce w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata

PAP / Grzegorz Momot
PAP / Grzegorz Momot

Kamil Stoch awansował na czwarte miejsce w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Po sobotnim konkursie w Engelbergu zajmował szóstą lokatę.

Przewagę nad rywalami powiększył Domen Prevc. W sezonie 2016/2017 rozegrano zawody Pucharu Świata na czterech skoczniach (Kuusamo, Klingenthal, Lillehammer i Engelberg). Słoweniec zwyciężył po razie na każdej z nich. W klasyfikacji generalnej prowadzi z dorobkiem 540 punktów.

Drugie miejsce zachował Daniel Tande, a trzecie - Stefan Kraft. Kamil Stoch awansował o dwie pozycje, a Maciej Kot spadł z czwartego miejsca na szóste. Piąty nadal jest Severin Freund.

W czołowej trzydziestce wszystkich siedmiu dotychczasowych indywidualnych konkursów Pucharu Świata 2016/2017 uplasowało się czternastu zawodników: czterech Niemców (Freund, Markus Eisenbichler, Richard Freitag, Andreas Wellinger), czterech Polaków (Kot, Stoch, Dawid Kubacki, Piotr Żyła), trzech Austriaków (Kraft, Manuel Fettner, Andreas Kofler), dwóch Słoweńców (D. Prevc i Jurij Tepes) oraz jeden Norweg (Tande).

W niedzielę po raz pierwszy poza czołową trzydziestką w edycji 2016/2017 znaleźli się Peter Prevc i Karl Geiger. Przynajmniej jeden punkt do "generalki" zdobyło 47 skoczków.

MiejsceZawodnikKrajPunkty
1. Domen Prevc Słowenia 540
2. Daniel Tande Norwegia 382
3. Stefan Kraft Austria 331
4. Kamil Stoch Polska 323
5. Severin Freund Niemcy 288
6. Maciej Kot Polska 285
7. Markus Eisenbichler Niemcy 269
8. Manuel Fettner Austria 261
9. Michael Hayboeck Austria 243
10. Andreas Kofler Austria 214
11. Andreas Stjernen Norwegia 148
12. Vincent Descombes Sevoie Francja 141
13. Peter Prevc Słowenia 140
14. Karl Geiger Niemcy 134
15. Richard Freitag Niemcy 130
16. Dawid Kubacki Polska 117
18. Piotr Żyła Polska 105
25. Stefan Hula Polska 57
37. Aleksander Zniszczoł Polska 9
43. Klemens Murańka Polska 4

ZOBACZ WIDEO Małysz, Stoch, Kowalczyk i... Jan Paweł II. Niezwykła ekspozycja Wojciecha Fortuny

Źródło artykułu: