TCS: Kamil Stoch z ogromnymi szansami na podium w austriackim Innsbrucku

Zdjęcie okładkowe artykułu:
zdjęcie autora artykułu

Gregor Schlierenzauer zdeklasował rywali podczas pierwszej serii trzeciego konkursu TCS w Innsbrucku. Z bardzo dobrej strony zaprezentował się Kamil Stoch, który na półmetku rywalizacji jest czwarty.

 Kamil Stoch i Maciej Kot bardzo dobrymi skokami potwierdzili swoją przynależność do ścisłej światowej czołówki. Polacy zajmują obecnie czwarte i ósme miejsce, a pierwszy z nich do miejsca na upragnionym "pudle" traci jedynie 0,6 punktu. Nasi reprezentanci, podobnie jak Krzysztof Miętus nie mieli żadnych problemów z pokonaniem swoich rywali w systemie KO, którzy nie postawili im trudnych warunków. Na słowa pochwały zasługuje również postawa Piotr Żyła. Podopieczny Łukasza Kruczka minimalnie przegrał wprawdzie w parze z Japończykiem Taku Takeuchim, ale jego udana próba na 125 metr dała mu obecność w gronie "lucky looserów". Przedwcześnie z zawodami na słynnej "Bergisel" pożegnali się pozostali biało-czerwoni. Stefan Hula i Dawid Kubacki nie mieli nic do powiedzenia w swoich konfrontacjach i ostatecznie uplasowali się w czwartej "10".

Na półmetku piątkowego konkursu z ogromną przewagą prowadzi Gregor Schlierenzauer. Austriak przed własną publicznością popisał się zdecydowanie najlepszą odległością i drugiego w tabeli - Andersa Bardala wyprzedza o prawie dziesięć "oczek". Stocha od Norwega rozdziela bezkonkurencyjny w Niemczech lider TCS - Anders Jacobsen, ale różnice pomiędzy wymienioną "trójką" są naprawdę nieznaczne.

MZawodnikKrajSkok (m)Nota
1Gregor SchlierenzauerAustria131,5130,3
2Anders BardalNorwegia125120,6
3Anders JacobsenNorwegia127120,2
4Kamil StochPolska124,5119,6
5Severin FreundNiemcy125117,7
6Andreas KoflerAustria128,5117,1
7Peter PrevcSłowenia124117,0
8Maciej KotPolska121,5116,0
9Robert KranjecSłowenia122,5115,1
10Thomas MorgensternAustria122114,5
20Piotr ŻyłaPolska125111,2
33Krzysztof Miętus (Q)Polska117,5105,3
34Dawid KubackiPolska117,5105,1
37Stefan HulaPolska118,5104,4
Źródło artykułu: