Przy okazji meczów reprezentacji goście PZPN dowiadują się, co znaczy polska gościnność. W lożach Stadionu Narodowego niczego nie brakuje, ale sporo cateringu dotąd marnowało się. Tymczasem, według raportu Federacji Polskich Banków Żywności, rocznie w Polsce wyrzuca się blisko 3 mln ton jedzenia, a jednocześnie 6,6 proc. Polaków żyje poniżej progu ubóstwa.
PZPN, biorąc pod uwagę te dane, postanowił odpowiedzialnie gospodarować powstałymi przy okazji organizowanych przez niego wydarzeń nadwyżkami jedzenia i w tym celu nawiązał współpracę z Fundacją Radość - partnerem rekomendowanym przez Bank Żywności w Warszawie.
W jej efekcie, po październikowych meczach Ligi Narodów z Portugalią (1:3) i Chorwacją (3:3) blisko 200 kg żywności trafiło do ubogich i potrzebujących rodzin z dziećmi oraz podopiecznych ośrodka dla osób w kryzysie bezdomności.
ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: Ależ to wymyślił! Gol bezpośrednio z rzutu rożnego
Jak słyszymy, akcja, którą PZPN przeprowadził przy współpracy z Orlenem, będzie powtórzona przy okazji listopadowego meczu ze Szkocją (18.11) i stanie się stałym punktem programu kolejnych meczów reprezentacji Polski.
- Jako największa organizacja sportowa w Polsce bierzemy na siebie odpowiedzialność za ważne problemy społeczne. Bardzo się cieszę, że nasza inicjatywa wspiera doraźnie osoby potrzebujące i popularyzuje wartości związane z przeciwdziałaniem marnowaniu żywności - mówi prezes Cezary Kulesza.
- To bardzo konkretne działanie na rzecz odpowiedzialności społecznej i promocji idei współdzielenia. Takie inicjatywy są elementem realizacji strategii zrównoważonego rozwoju PZPN - dodaje Łukasz Wachowski, sekretarz generalny PZPN.
Wspomniana strategia została przyjęta w 2023 roku pod hasłem "Łączy nas więcej niż piłka". Działania PZPN skupiają się na wspieraniu lokalnych społeczności i trosce o środowisko. Po wprowadzeniu odpowiedzialnego zarządzenia nadwyżkami jedzenia, federacja zapowiada dalsze inicjatywy na rzecz lokalnych społeczności.