Polacy nie dali powodów do optymizmu. Triumf Stefana Krafta

Zdjęcie okładkowe artykułu: PAP / Grzegorz Momot / Na zdjęciu: Piotr Żyła
PAP / Grzegorz Momot / Na zdjęciu: Piotr Żyła
zdjęcie autora artykułu

Stefan Kraft uzyskał najwyższą notę w serii próbnej przed kwalifikacjami do konkursu igrzysk olimpijskich na dużej skoczni. Polacy wciąż nie błyszczą.

56 zawodników znalazło się na liście startowej serii próbnej przed kwalifikacjami do zawodów na dużej skoczni w Zhangjiakou. Nie wszyscy zdecydowali się jednak na oddanie skoków w tej serii.

Na rozbiegu zobaczyliśmy jednak czterech reprezentantów Polski, którzy wciąż próbują ustabilizować formę na dużym obiekcie. Seria próbna nie wlała jednak zbyt dużo optymizmu.

Najlepiej z Biało-Czerwonych spisał się Piotr Żyła (122,5 metra) i zajął ósme miejsce. 118,5 metra uzyskał Dawid Kubacki, 115 metrów skoczył Paweł Wąsek, a najniższą notę spośród wszystkich podopiecznych Michala Doleżala miał Kamil Stoch (116 metrów). Trzykrotny mistrz olimpijski sklasyfikowany został na 22. lokacie.

Najwyższą notę na treningu uzyskał Stefan Kraft (127,5 metra). Zdecydowanie dalej, ale w znacznie lepszych warunkach, skoczył Halvor Egner Granerud (132 metry). Trzeci był Markus Eisenbichler (127 metrów).

Kwalifikacje rozpoczną się o godzinie 12:00. Relacja "na żywo", skok po skoku, w WP SportoweFakty.

Wyniki serii próbnej:

MiejsceZawodnikKrajOdległośćPunkty
1.Stefan KraftAustria127.565.1
2.Halvor Egner GranerudNorwegia132.064.3
3.Markus EisenbichlerNiemcy127.062.2
4.Manuel FettnerAustria129.061.4
5.Robert JohanssonNorwegia124.060.8
6.Constantin SchmidNiemcy131.560.5
7.Lovro KosSłowenia129.059.1
8.Piotr ŻyłaPolska122.558.8
9.Marius LindvikNorwegia126.058.7
10.Jewgienij KlimowRosja119.558.6
15.Dawid KubackiPolska118.553.7
20.Paweł WąsekPolska115.050.9
22.Kamil StochPolska116.049.7

Czytaj także: - Polak biegł za mistrzem olimpijskim. "Wątpliwa przyjemność"Pekin 2022. Kolejne zwycięstwa Amerykanek i Szwajcarek

ZOBACZ WIDEO: To może zadecydować o medalach w skokach. "Jedyny minus"

Źródło artykułu: