Rekordowe osiągi bolidów F1 w Bahrajnie

Materiały prasowe / Pirelli
Materiały prasowe / Pirelli

Rezultaty z sezonu 2015 zostały poprawiony o ponad pięć sekund w pierwszym treningu, a w drugiej sesji wyniki były lepsze o trzy sekundy.

W tym artykule dowiesz się o:

Po czwartkowych opadach deszczu warunki podczas piątkowych treningów na Bahrain International Circuit były dość chłodne i wietrzne. Temperatura nawierzchni spadała podczas rozgrywanej wieczorem drugiej sesji treningowej, a o tej samej porze rozpoczną się kwalifikacje i wyścig. Zespoły skupiły się przeważnie na pracach nad ustawieniami oraz ogumieniem w drugiej sesji, w której uzyskano lepszy czas okrążenia niż ustanowiony podczas wyścigu w 2005 roku rekord toru.

- Wskazówką odnośnie poprawy czasów okrążeń na tle zeszłego roku niech będzie fakt, że najsłabszy rezultat w pierwszym treningu byłby najlepszym w pierwszym treningu w zeszłym sezonie. Do tego w drugim treningu uzyskano czas lepszy od rekordu toru, ustanowionego w wyścigu. Warunki panujące podczas drugiej sesji były reprezentatywne dla kwalifikacji i wyścigu, zatem zespoły zgromadziły dużo danych przed zawodami, w których prawdopodobnie będziemy mieli do czynienia z dwoma, może trzema pit stopami w przypadku większości zawodników. W drugiej sesji pojawiło się niewielkie ziarnienie, w chłodnych warunkach i przy dużym obciążeniu paliwem. Pracująca w niskim zakresie temperatur supermiękka mieszanka wydaje się być szybsza o około sekundę od miękkiej, w czym pomagają chłodne warunki - powiedział Paul Hembery z Pirelli.

Najlepsze czasy dnia:

Trening 1:
1. N. Rosberg (Mercedes) 1.32,294 (miękkie nowe)
2. L. Hamilton (Mercedes) 1.32,799 (miękkie nowe)
3. K. Raikkonen (Ferrari) 1.34,128 (miękkie nowe)

Trening 2:
1. N. Rosberg (Mercedes) 1.31,001 (supermiękkie nowe)
2. L. Hamilton (Mercedes) 1.31,242 (supermiękkie nowe)
3. J. Button (McLaren) 1.32,281 (supermiękkie nowe)

Zobacz wideo: Bartosz Kopacz: Wolałbym nie strzelić gola, ale dowieźć zwycięstwo

{"id":"","title":""}

Źródło: TVP S.A.

Źródło artykułu: