PŚ w biathlonie: Laura Dahlmeier i Martin Fourcade liderami klasyfikacji generalnych

Zdjęcie okładkowe artykułu: PAP/EPA / EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN
PAP/EPA / EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN
zdjęcie autora artykułu

W ostatnich dniach w szwedzkim Ostersund rozegrano pięć biegów zaliczanych do biathlonowego Pucharu Świata. Liderami klasyfikacji generalnych są Laura Dahlmeier i Martin Fourcade.

Laura Dahlmeier zdobyła dotychczas 157 punktów. Niemka ma 25 "oczek" przewagi nad Gabrielą Koukalovą. Trzecią lokatę zajmuje Marie Dorin Habert, która wywalczyła łącznie 118 punktów. Każda z tych zawodniczek ma po jednym zwycięstwie w zawodach Pucharu Świata.

Z kolei w rywalizacji mężczyzn absolutnym dominatorem jest Martin Fourcade, który ma na swoim koncie 168 punktów. Francuz odniósł dwa zwycięstwa i raz stanął na najniższym stopniu podium. Drugą lokatę zajmuje Maksim Cwetkow. Rosjanin wywalczył 104 "oczka". Trzeci jest Arnd Peiffer.

Punkty Pucharu Świata zdobyły dotychczas dwie Polki. 4 "oczka" wywalczyła Krystyna Guzik, a punkt na swoim koncie ma Kinga Mitoraj.

Kolejne zawody biathlonowego Pucharu Świata rozegrane zostaną w słoweńskiej Pokljuce w dniach 9-11 grudnia.

Klasyfikacja generalna Pucharu Świata kobiet:

M Zawodniczka Kraj Punkty
1.
Lisa Vittozzi
Włochy
90
2.
Franziska Preuss
Niemcy
75
3.
Vanessa Voigt
Niemcy
60
4.
Karoline Knotten
Norwegia
50
5.
Sophia Schneider
Niemcy
45
6.
Lisa Theresa Hauser
Austria
40
7.
Ingrid Landmark Tandrevold
Norwegia
36
8.
Marthe Johansen
Norwegia
34
9.
Anna Mąka
Polska
32
10.
Marit Skogan
Norwegia
31
11.
Joanna Jakieła
Polska
30

Klasyfikacja generalna Pucharu Świata mężczyzn:

M Zawodnik Kraj Punkty
1.
Roman Rees
Niemcy
90
2.
Justus Strelow
Niemcy
75
3.
Johannes Boe
Norwegia
60
4.
Andrejs Rastorgujevs
Łotwa
50
5.
Sebastian Stadler
Szwajcaria
45
6.
Endre Stroemsheim
Norwegia
40
7.
Sebastian Samuelsson
Szwecja
36
8.
Tomasso Giacomel
Włochy
34
9.
Benedikt Doll
Niemcy
32
10.
Emilien Claude
Francja
31

ZOBACZ WIDEO: Wojciech Fortuna: zrozumiałem, że w Zakopanem nie ma dla mnie miejsca

Źródło artykułu: