Nowy tor dużą zagadką dla zawodnika KSM-u Krosno

Zdjęcie okładkowe artykułu: WP SportoweFakty / Adrian Skorupski / Adrian Bialk w kasku żółtym
WP SportoweFakty / Adrian Skorupski / Adrian Bialk w kasku żółtym
zdjęcie autora artykułu

Tegoroczny sezon będzie dla Adriana Bialka drugim spędzonym w KSM Krosno. 18-letni zawodnik liczy na zdecydowanie lepsze wyniki w 2. Lidze Żużlowej, niż w ubiegłym roku, kiedy jego zespół rywalizował w Nice PLŻ.

Regularne starty w II lidze mają pomóc wychowankowi Włókniarza Częstochowa w nabraniu większego doświadczenia na torze. Adrian Bialk chce mieć jak najczęściej kontakt z żużlowym motocyklem, co też miało już miejsce w zimie. - Oprócz treningów wziąłem udział w trzech galach lodowych. Dwa razy stałem w nich na drugim stopniu podium. Starty na lodzie pozwoliły mi doskonalić technikę jazdy, a tym samym pozwoliły mi na kontakt z motocyklem - powiedział młody żużlowiec.

Zeszłoroczny sezon w wykonaniu Adriana Bialka nie należał do najlepszych. Teraz ma się to zmienić. Młodzieżowiec KSM-u Krosno zapowiada dobre przygotowanie fizyczne oraz sprzętowe do sezonu. - Uważam że fizycznie jestem bardzo dobrze przygotowany. Przez cały okres zimowy trenowałem pięć razy w tygodniu na sali, a także na siłowni z moim macierzystym klubem. W pozostałe dni biegałem. Natomiast jeśli chodzi o przygotowanie sprzętowe, to mam dwa kompletne motocykle plus silnik rezerwowy. Silniki są złożone na nowych częściach i powinny się sprawdzić podczas jazdy na torze - przyznał.

Z Krosna zniknęła już żużlowa nawierzchnia. Nowy materiał, zgodnie ze słowami prezesa Janusza Steligi, jest "zgodny ze wszystkimi parametrami laboratoryjnymi granitu". - Uważam, że wymiana nawierzchni jest dobrym posunięciem ze strony klubu. Tor przez to stanie się równiejszy i nie będzie na nim dziur. Nie wiem czy będzie on dla mnie plusem, wszystko pokaże czas i pierwsze treningi. Na pewno w pewnym sensie trzeba będzie się go uczyć na nowo - dodał Adrian Bialk.

ZOBACZ WIDEO Kibice nagrodzili trenera, ale on mówi o swojej porażce

Źródło artykułu: