Iga Świątek i Carlos Alcaraz wzięli udział w inauguracji nowej tradycji na BNP Paribas Open - Champions' Luncheon. Podczas tego wydarzenia zaprezentowali dania inspirowane ich triumfami w zeszłorocznym turnieju w Indian Wells.
Spotkanie odbyło się w słynnej restauracji Porta Via, mieszczącej się na terenie głównego kortu. Świątek, dwukrotna mistrzyni Indian Wells (2022, 2024), wybrała pierogi z serem i ziemniakami, podawane z karmelizowaną cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.
ZOBACZ WIDEO: Matka legendy była w szoku. Zamiast Siódmiaka widokówkę wysłał... kolega
- Najważniejsze jest ciasto - podkreśliła Polka (cytowana przez stronę internetową bnpparibasopen.com), zdradzając, że jej ojciec jest mistrzem w ich przygotowywaniu.
Zgromadzeni dziennikarze oraz organizatorzy mieli okazję wysłuchać anegdot związanych z ulubionymi potrawami tenisistów. Wiceliderka rankingu WTA stwierdziła, że naraziła się swojemu tacie, gdy w Święta Bożego Narodzenia poprosiła go o przygotowanie 120 pierogów na rodzinną kolację.
To opowiadanie wywołało uśmiech na twarzy zgromadzonych. Alcaraz przyznał, że nigdy wcześniej nie próbował pierogów. - To pierwszy raz, kiedy o nich słyszę - stwierdził.
Hiszpan zaprezentował klasyczne bocadillo (rodzaj kanapki) z szynką serrano, serem manchego, pieczoną papryką piquillo i rukolą, serwowane z domowymi chipsami. - Chleb jest kluczowy dla dobrego bocadillo - przyznał Alcaraz, dodając, że uwielbia szynkę serrano od dzieciństwa.
Przed Świątek i Alcarazem niełatwe zadanie obrony tytułu oraz 1000 rankingowych punktów. Polka przystąpi do gry w Indian Wells w piątek. Natomiast Hiszpan rozegra swój pierwszy pojedynek w sobotę.