Piotr Żyła skacze jak nakręcony!

PAP/EPA / Na zdjęciu: Piotr Żyła
PAP/EPA / Na zdjęciu: Piotr Żyła

Piotr Żyła znakomicie radzi sobie na skoczni w Garmisch-Partenkirchen. Podczas dwóch treningów oddał dwie fenomenalne próby.

138 metrów Piotra Żyły nie dało mu wygranej na pierwszym treningu, ale była to zdecydowanie najlepsza odległość. Reprezentant Polski w drugiej sesji treningowej udowodnił, że to nie był przypadek. Tym razem pofrunął aż 139 metrów i uzyskał drugą najwyższą notę.

W tym samym miejscu co Żyła wylądował Markus Eisenbichler, ale skakał z niższej belki i wyprzedził Polaka o 4,6 punktu. Trzeci na drugim treningu był Anze Lanisek (134,5 metra).

Z treningu na trening lepiej radzi sobie Dawid Kubacki. 127,5 metra przełożyło się na 13. miejsce. 16. był Kamil Stoch (126,5 metra). Aż 132 metry skoczył Jakub Wolny - jako jeden z niewielu miał przywilej oddania skoku przy wietrze pod narty.

Dopiero w piątej dziesiątce znaleźli się Paweł Wąsek i Andrzej Stękała - obaj skoczyli po 120 metrów.

W pierwszym treningu najwyższą notę uzyskał Timi Zajc, drugi był Karl Geiger, a trzeci Daniel Andre Tande (zobacz wyniki pierwszego treningu).

Na godzinę 14:00 zaplanowano kwalifikacje. Transmisję przeprowadzi Eurosport, a relacja "na żywo" dostępna także w WP SportoweFakty.

Czytaj też: Polski skoczek latał z tacą. "Nie pracował z przymusu"

Wyniki drugiego treningu:

MiejsceZawodnikKrajOdległośćPunkty
1. Markus Eisenbichler Niemcy 139.0 91.4
2. Piotr Żyła Polska 139.0 86.8
3. Anze Lanisek Słowenia 134.5 84.3
4. Ryoyu Kobayashi Japonia 129.5 82.6
5. Daniel Tschofenig Austria 135.0 79.3
6. Marius Lindvik Norwegia 133.0 77.8
7. Halvor Egner Granerud Norwegia 128.0 76.8
8. Killian Peier Szwajcaria 129.5 74.9
9. Karl Geiger Niemcy 125.0 74.5
10. Jan Hoerl Austria 129.5 74.3
13. Dawid Kubacki Polska 127.5 72.8
16. Kamil Stoch Polska 126.5 72.1
22. Jakub Wolny Polska 132.0 68.6
45. Paweł Wąsek Polska 120.0 60.2
47. Andrzej Stękała Polska 120.0 57.9

ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: Messi na parkiecie? Nie porywa

Źródło artykułu: