Yuki Ito znowu zwyciężyła w konkursie PŚ w Zao, Sara Takanashi na 2. pozycji

Zdjęcie okładkowe artykułu:  / Na zdjęciu: skoczek narciarski
/ Na zdjęciu: skoczek narciarski
zdjęcie autora artykułu

Yuki Ito ponownie wygrała konkurs Pucharu Świata w Zao. Na drugiej pozycji uplasowała się Sara Takanashi. Polki nie startowały.

W tym artykule dowiesz się o:

Yuki Ito prowadziła już po pierwszej serii, w której wylądowała na setnym metrze skoczni w Zao. W drugiej rundzie miała trzeci wynik i utrzymała przodownictwo. Przed zawodami Pucharu Świata 2016/2017 w Japonii, Ito nie miała na koncie zwycięstwa w indywidualnym konkursie Pucharu Świata. Pierwszy raz zdobyła 100 punktów do klasyfikacji generalnej 14 stycznia w Sapporo, a w Zao triumfowała dwukrotnie.

Zwycięstwa w Kraju Kwitnącej Wiśni w PŚ 2016/2017 nie odniosła niespodziewanie Sara Takanashi. W każdym z pięciu poprzednich sezonów triumfowała tam co najmniej raz. W 2017 roku jej najlepszym wynikiem w Japonii okazało się drugie miejsce.

Na trzecim stopniu podium stanęła Maren Lundby. W drugiej rundzie najwięcej punktów zdobyła Katharina Althaus. Niemka awansowała z dziewiątego miejsca na piąte. Najdłuższy skok konkursu wykonała Carina Vogt. W pierwszej rundzie mistrzyni olimpijska uzyskała 101,5 metra. Skakała w najlepszych warunkach, za wiatr odjęto jej 15,1 punktu. Ostatecznie Vogt została sklasyfikowana siódmej pozycji.

Wszystkie skoczkinie ruszały z 29. belki startowej. Następne zawody zostaną rozegrane 28 oraz 29 stycznia w Rasnovie.

Kamil Stoch: bardzo żałuję, że to już połowa sezonu

Wyniki konkursu:

MiejsceZawodniczkaKrajMetryPunkty
1.Yuki ItoJaponia100/94,5227
2.Sara TakanashiJaponia99,5/94,5226,2
3.Maren LundbyNorwegia100/92221,1
4.Manuela MalsinerWłochy97/96219,4
5.Katharina AlthausNiemcy92/96213,3
6.Ema KlinecSłowenia94,5/95,5211,7

Klasyfikacja generalna:

MiejsceZawodniczkaKrajPunkty
1.Sara TakanashiJaponia815
2.Yuki ItoJaponia732
3.Maren LundbyNorwegia517
4.Irina AwwakumowaRosja454
5.Daniela Iraschko-StolzAustria410
6.Ema KlinecSłowenia390
Źródło artykułu: