Kiedy tenisista swoją przygodę z zawodowym tenisem zaczyna na najniższym szczeblu, sam musi zadbać o posiłki. Wraz z każdym szczeblem rozgrywek sytuacja wygląda inaczej. Już podczas imprez rangi ATP Challenger zawodnicy mogą liczyć na wyżywienie, ale tam nie zawsze dba się o ich wykluczenia pokarmowe czy specjalne diety. Podobnie zresztą jest w hotelach, o czym sami możemy się przekonać, podróżując po świecie.
Im lepszy turniej, tym lepszy poziom. W turnieju wielkoszlemowym? Najwyższy. W Australii kompleks restauracyjny dla uczestników mieści się przy Rod Laver Arena. Ciekawym miejscem jest taras, do którego dostęp mają zawodnicy i mogą sobie tu odpocząć.
Tenisiści mają do dyspozycji dużą przestrzeń, otwartą od rana do wieczora, na której rozmieszczone są stanowiska z różnymi rodzajami potraw. Jest otwarta kuchnia, wszystko jest świeże. Mogą zamówić makaron czy sałatkę. Początkowo są dania bardziej śniadaniowe, a później już typowo lunchowe i obiadowe.
ZOBACZ WIDEO: Jak to wpadło? Co za pech bramkarza!
Każdy zawodnik może wybrać to, na co ma ochotę. Jeżeli nie może jeść glutenu czy laktozy - nie będzie z tym problemu, nie musi się tym stresować. Na każdym szlemie kuchnia jest na bardzo wysokim poziomie, kucharze gotują na bieżąco, jest bardzo duży wybór owoców i warzyw.
Jak może wyglądać jadłospis zawodnika startującego w turnieju wielkoszlemowym? Na śniadanie jajka z awokado lub acai bowl z owocami. Natomiast na lunch sałatka stworzona przez siebie oraz dowolne źródło protein, na przykład grillowany kurczak i ryż lub makaron z dodatkami. Tenisiści najczęściej przed meczem wybierają opcję suchego makaronu lub ryżu... bez dodatków. Oczywiście w zależności od tego, jak dużo czasu mają do spotkania.
Jeżeli mają czas na deser, to wielu sportowców sięga po świeże owoce lub sałatki owocowe. Co z kolacją? Tu często wybór pada na sałatkę z rybą. W przypadku osób, która są wegetarianami lub weganami - opcją jest tofu, jako źródło roślinnego białka lub po prostu warzywa.
Co ciekawe, nie tylko część restauracyjna oferuje wyżywienie uczestnikom Australian Open. Stanowiska gastronomiczne są też rozmieszczone w innych miejscach. Na przykład przy siłowni znajdują się tzw. coffee place, gdzie dostępne są smoothie czy soki naturalne.