Restauracja z widokiem na Rod Laver Arena. Tak jedzą zawodnicy w Australian Open

Getty Images / Andy Cheung / archiwum prywatne / Na zdjęciu: Rod Laver Arena i restauracja z widokiem na Rod Laver Arena
Getty Images / Andy Cheung / archiwum prywatne / Na zdjęciu: Rod Laver Arena i restauracja z widokiem na Rod Laver Arena

Wszyscy zawodnicy podczas Australian Open mogą się czuć w pełni zaopiekowani. Nie ma mowy o tym, by martwili się o wyżywienie. Podczas turnieju wielkoszlemowego wszystko jest na wysokim poziomie.

W tym artykule dowiesz się o:

Kiedy tenisista swoją przygodę z zawodowym tenisem zaczyna na najniższym szczeblu, sam musi zadbać o posiłki. Wraz z każdym szczeblem rozgrywek sytuacja wygląda inaczej. Już podczas imprez rangi ATP Challenger zawodnicy mogą liczyć na wyżywienie, ale tam nie zawsze dba się o ich wykluczenia pokarmowe czy specjalne diety. Podobnie zresztą jest w hotelach, o czym sami możemy się przekonać, podróżując po świecie.

Im lepszy turniej, tym lepszy poziom. W turnieju wielkoszlemowym? Najwyższy. W Australii kompleks restauracyjny dla uczestników mieści się przy Rod Laver Arena. Ciekawym miejscem jest taras, do którego dostęp mają zawodnicy i mogą sobie tu odpocząć.

Tenisiści mają do dyspozycji dużą przestrzeń, otwartą od rana do wieczora, na której rozmieszczone są stanowiska z różnymi rodzajami potraw. Jest otwarta kuchnia, wszystko jest świeże. Mogą zamówić makaron czy sałatkę. Początkowo są dania bardziej śniadaniowe, a później już typowo lunchowe i obiadowe.

ZOBACZ WIDEO: Jak to wpadło? Co za pech bramkarza!

Każdy zawodnik może wybrać to, na co ma ochotę. Jeżeli nie może jeść glutenu czy laktozy - nie będzie z tym problemu, nie musi się tym stresować. Na każdym szlemie kuchnia jest na bardzo wysokim poziomie, kucharze gotują na bieżąco, jest bardzo duży wybór owoców i warzyw.

Jak może wyglądać jadłospis zawodnika startującego w turnieju wielkoszlemowym? Na śniadanie jajka z awokado lub acai bowl z owocami. Natomiast na lunch sałatka stworzona przez siebie oraz dowolne źródło protein, na przykład grillowany kurczak i ryż lub makaron z dodatkami. Tenisiści najczęściej przed meczem wybierają opcję suchego makaronu lub ryżu... bez dodatków. Oczywiście w zależności od tego, jak dużo czasu mają do spotkania.

Jeżeli mają czas na deser, to wielu sportowców sięga po świeże owoce lub sałatki owocowe. Co z kolacją? Tu często wybór pada na sałatkę z rybą. W przypadku osób, która są wegetarianami lub weganami - opcją jest tofu, jako źródło roślinnego białka lub po prostu warzywa.

Co ciekawe, nie tylko część restauracyjna oferuje wyżywienie uczestnikom Australian Open. Stanowiska gastronomiczne są też rozmieszczone w innych miejscach. Na przykład przy siłowni znajdują się tzw. coffee place, gdzie dostępne są smoothie czy soki naturalne.

Restauracja dla zawodników na Australian Open (fot. materiały prywatne)
Restauracja dla zawodników na Australian Open (fot. materiały prywatne)
Restauracja dla zawodników na Australian Open (fot. materiały prywatne)
Restauracja dla zawodników na Australian Open (fot. materiały prywatne)
Jedzenie podczas Australian Open (for. materiały prywatne)
Jedzenie podczas Australian Open (for. materiały prywatne)
Jedzenie podczas Australian Open (fot. materiały prywatne)
Jedzenie podczas Australian Open (fot. materiały prywatne)
Komentarze (2)
avatar
Möchomorek
26.01.2025
Zgłoś do moderacji
1
0
Odpowiedz
Przepraszam bardzo, ale nazwa 'restauracja' to chyba na wyrost. Na powyższych zdjęciach widzę zwykły bar i to raczej taki jak w centrach handlowych, gdzie kupujemy na wagę, albo płacimy za dani Czytaj całość
avatar
RobertW18
26.01.2025
Zgłoś do moderacji
1
0
Odpowiedz
P. Pawlikówna długo opisuje z zachwytem możliwości zajadania się potrawami przez zawodników w miejscu, gdzie zbierają się. Jest to co nieco bezmyślne. Bardzo wątpliwe po ujawnieniu przypadku p. Czytaj całość