Skoki narciarskie. Niemiecki serwis z uznaniem o Kamilu Stochu. Zwrócił uwagę na jeden element

Materiały prasowe / COS/Paweł Skraba / Na zdjęciu: Kamil Stoch
Materiały prasowe / COS/Paweł Skraba / Na zdjęciu: Kamil Stoch

Niemiecki serwis skispringen.com podsumował w poniedziałek 69. Turniej Czterech Skoczni. Dziennikarze po raz kolejny docenili Kamila Stocha, zwracając uwagę na jeden element.

69. Turniej Czterech Skoczni dobiegł końca w środę, w Bischofshofen, ale niemiecki serwis skispringen.com w poniedziałek opublikował kompleksowe podsumowanie turnieju. Dziennikarze zwrócili uwagę na skoczków, którzy sprawili największą niespodziankę - w sensie pozytywnym, a także na tych, którzy rozczarowali najbardziej.

W tej pierwszej grupie nie mogło zabraknąć miejsca dla Kamila Stocha - triumfatora turnieju. "Król Kamil uczynił turniej swoim salonem" - czytamy w nawiązaniu do tego, że Stoch triumfował w TCS już po raz trzeci w karierze. Dziennikarze docenili nie tylko postawę Polaka na skoczni, ale także opanowanie i pokorę, którą emanuje poza skocznią.

Dziennikarze zwrócili uwagę szczególnie na jeden element, którym Stoch wyróżnia się od lat. "Zwłaszcza pod względem stylu jest w swojej własnej lidze - oddał cztery z pięciu najwyżej ocenianych skoków w tym sezonie" - czytamy dalej. Serwis skispringen.com przyznał także, że Stoch potrafił wyłączyć się od okoliczności zewnętrznych - choćby od kontrowersyjnej wypowiedzi Halvora Egnera Graneruda.

Nienaganna sylwetka w locie i perfekcyjny telemark to charakterystyczne elementy dla skoków Kamila Stocha. Przypomniał o tym nie tylko podczas Turnieju Czterech Skoczni, ale także w sobotnim konkursie w Titisee-Neustadt. W pierwszej próbie otrzymał 58 punktów za styl, a w drugiej 58,5 (na 60 możliwych).

Czytaj także:
Skoki narciarskie. Stefan Kraft nie przyjedzie do Zakopanego
PŚ w Zakopanem. Wielki powrót do rywalizacji. Po poważnej kontuzji i długiej przerwie

ZOBACZ WIDEO: 69. Turniej Czterech Skoczni. Michal Doleżal stworzył prawdziwą drużynę. "Zrozumiał polską duszę"

Źródło artykułu: