Portal "Transfermarkt" niezmiennie wycenia pomocnika SSC Napoli na 40 mln euro, klasyfikując go w trzeciej dziesiątce najbardziej wartościowych piłkarzy Serie A. Kolejnym Biało-Czerwonym w rankingu jest Wojciech Szczęsny z Juventusu Turyn, którego wartość, względem ostatniego notowania portalu, wzrosła o 10 mln euro.
Według najnowszej klasyfikacji bramkarz reprezentacji Polski jest obecnie wart 30 mln euro (wcześniej 20 mln euro). Na 25 mln euro szacuje się z kolei wartość Arkadiusza Milika - w przypadku napastnika Napoli także zanotowano wzrost, konkretnie: o 5 mln euro (z 20 mln).
Pozostali polscy piłkarze albo stracili na wartości względem ostatniego notowania, albo ich cena rynkowa nie uległa zmianie.
Najdroższym piłkarzem w Serie A pozostaje Paulo Dybala z Juventusu, który wyceniany jest na 110 mln euro. 100 mln euro to wartość jego klubowego kolegi - Cristiano Ronaldo. Na taką samą kwotę szacuje się wartość Mauro Icardiego (wzrost o 5 mln euro).
- Icardi w tym sezonie zrobił duży krok do przodu, wchodząc na wyższy poziom. Odgrywa ważną rolę nie tylko w lidze krajowej, ale także w Lidze Mistrzów i reprezentacji Włoch - tłumaczy skok argentyńskiego napastnika Jatin Dietl z "Transfermarkt".
Polacy w Serie A wg "Transfermarkt":
Lp. | Piłkarz | Aktualna wartość (w mln euro) | Zmiana względem ostatniego notowania (w mln euro) |
---|---|---|---|
1. | Piotr Zieliński | 40 | - |
2. | Wojciech Szczęsny | 30 | +10 |
3. | Arkadiusz Milik | 25 | +5 |
4-5. | Karol Linetty | 15 | - |
4-5. | Krzysztof Piątek | 15 | - |
6. | Bartosz Bereszyński | 11 | -1 |
7. | Łukasz Skorupski | 7 | - |
8. | Dawid Kownacki | 6,5 | -0,5 |
9. | Łukasz Teodorczyk | 4 | -1 |
10. | Mariusz Stępiński | 4 | - |
11. | Arkadiusz Reca | 3,8 | -0,2 |
12. | Bartłomiej Drągowski | 1,5 | -0,5 |
13. | Thiago Cionek | 0,8 | - |
14. | Bartosz Salamon | 0,8 | -0,2 |
15. | Michał Marcjanik | 0,4 | -0,1 |
16. | Paweł Jaroszyński | 0,4 | -0,1 |
ZOBACZ WIDEO Puchar Ligi Angielskiej: Fenomenalny Boruc nie zatrzymał Chelsea [ZDJĘCIA ELEVEN SPORTS]
Niechlujność pismaków jest coraz większa.