Miedź Legnica przed wiosną chce się wzmocnić

Piłkarze Miedzi Legnica przezimują w środku I-ligowej stawki. W klubie planują już jednak wzmocnienia, aby wiosną ruszyć do walki o upragniony awans do Ekstraklasy.

- Nie zawężamy pola poszukiwań do zawodników tylko doświadczonych lub tylko młodych. Jakich piłkarzy szukamy? Dobrych, którzy podniosą nasz poziom sportowy, a jednocześnie takich, na których nas stać. Monitorujemy rynek i jak się nadarzy ciekawa okazja, to będziemy chcieli z niej skorzystać - mówi właściciel klubu Andrzej Dadełło, cytowany przez miedzlegnica.eu.

Dadełło przyznaje jednak, że I-ligowcowi ciężko jest wygrać walkę o zawodnika z klubami Ekstraklasy. - Po prostu kluby z Ekstraklasy są w stanie zaoferować takim zawodnikom znacznie więcej pieniędzy, niż zarabia najlepszy obecnie piłkarz w Miedzi. Spośród tych wszystkich piłkarzy, których sprowadzaliśmy - zarówno młodych, jak i doświadczonych - kilku w Miedzi się sprawdziło, a kilku nie. Nie ma tu reguły, ale też nie postrzegam tego w kategoriach problemu. Natomiast nasz problem do tej pory polegał w dużej mierze na braku stabilności na ławce trenerskiej - komentuje. W trakcie rundy szkoleniowcem Miedzi Legnica został Ryszard Tarasiewicz. Pod jego wodzą zespół pnie się w tabeli.

- Będziemy rozmawiać z trenerem na temat ruchów kadrowych. Spływają do nas oferty zawodników i trener będzie wybierał takich piłkarzy, jakich będzie chciał. Ewentualnie, jeśli nie będzie przekonany, to może ich też zapraszać na testy. Ale proszę uzbroić się w cierpliwość, bo zimowe okienko transferowe jest dość długie. Poza tym zima to nie jest dobry czas na dużą przebudowę drużyny, bo na rynku nie ma zbyt wielu dobrych i wolnych zawodników. Ale to nie znaczy, że nie będzie zmian. Będziemy się też rozglądać za młodzieżowcami i w pierwszej kolejności przyjrzymy się zawodnikom z Akademii Piłkarskiej Miedzi. W kręgu zainteresowań pierwszego zespołu cały czas jest np. Mateusz Cieślik, który zadebiutował już w I lidze - podsumował Andrzej Dadełło.

Źródło: miedzlegnica.eu

Źródło artykułu: