Serie A: Azimut Modena lepszy od Cucine Lube Civitanova, Sir Safety Perugia ograła Diatec Trentino

WP SportoweFakty / Paweł Piotrowski / Azimut Modena
WP SportoweFakty / Paweł Piotrowski / Azimut Modena

W drugich spotkaniach półfinałowych Serie A 2016/2017, Azimut Modena okazał się lepszy od Cucine Lube Civitanova, zaś Sir Safety Conad Perugia uporała się z Diatec Trentino.

Broniący mistrzowskiego tytułu modeńczycy, którzy polegli w pierwszym starciu 1/2 finału z Cucine Lube po tie-breaku, w niedzielę chcieli wykorzystać atut własnego boiska i zrewanżować się rywalowi, co im się udało.

Co prawda Azimut źle rozpoczął rywalizację z biancorossimi i przegrał I partię 21:25, jednakże trzy następne sety padły jego łupem (kolejno do 25, 16 i 32).

O wygranej gospodarzy zadecydowała przede wszystkim ich lepsza postawa w polu serwisowym (9:4) oraz mniejsza ilość błędów własnych. Swoją drużynę do tego triumfu poprowadził znajdujący się w wysokiej formie francuski przyjmujący Earvin N'Gapeth, który zdobył 23 punkty, atakując z 58-procentową skutecznością.

Na swoim przeciwniku za ostatnią porażkę 1:3 odegrali się również siatkarze Sir Safety, którzy pokonali Trentino 3:1. Bohaterem w szeregach wicemistrzów Italii był Aleksandar Atanasijević, który zapisał na swoim koncie 22 oczka.

ZOBACZ WIDEO: Siedziała w więzieniu, poniżała rywalki. Teraz zmierzy się z polską mistrzynią

Wyniki 2. meczów półfinałowych Serie A 2016/2017:

Azimut Modena - Cucine Lube Civitanova 3:1 (21:25, 27:25, 25:16, 34:32)
Najwięcej punktów: dla Azimutu Modena - Earvin N'Gapeth (23), Nemanja Petrić (16), Luca Vettori (14); dla Cucine Lube Civitanova - Cwetan Sokołow (26), Jiri Kovar (18), Osmany Juantorena (9).

Stan rywalizacji (do 3 zwycięstw): 1-1.

***

Sir Safety Conad Perugia - Diatec Trentino 3:1 (30:28, 20:25, 25:19, 25:22)
Najwięcej punktów: dla Sir Safety Conad Perugia - Aleksandar Atanasijević (22), Alexander Berger (11), Iwan Zajcew (10); dla Diatec Trentino - Jan Stokr (16), Sebastian Sole (12).
 
Stan rywalizacji (do 3 zwycięstw): 1-1.

Źródło artykułu: