Olivier Dłubała ma 17 lat i jeszcze do niedawna aktywnie spędzał wolny czas. Jak czytamy na stronie zbiórki założonej na jego rzecz, grał w koszykówkę, jeździł na rowerze, łyżwach, deskorolce czy też biegał. Niestety, w listopadzie 2022 roku stwierdzono u niego nowotwór złośliwy - mięsaka z rodziny Ewinga.
Przed nastolatkiem długie leczenie. Czeka go chemioterapia, operacja, później chemioterapia pooperacyjna, radioterapia i rehabilitacja. To wszystko stanowi ogromne koszty, których rodzina Oliviera nie jest w stanie sama pokryć. Dlatego powstała zbiórka w serwisie zrzutka.pl. Cel to 780 tysięcy złotych, na razie zebrano ponad 320 tys. (stan na środę, 22 lutego).
W pomoc 17-latkowi postanowił włączyć się Włókniarz Częstochowa. Klub 12 marca przeprowadzi akcję charytatywną na rzecz chłopaka, który jest leczony w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. Częstochowianie zdecydowali się zorganizować drugą edycję "Live Cooking", czyli wspólnego gotowania z zawodnikami Lwów. Pierwsza edycja miała miejsce w 2020 roku i wszystkie zebrane pieniądze przeznaczono wówczas na rehabilitację Kamila Cieślara.
Wspólne gotowanie z żużlowcami i trenerem Włókniarza Lechem Kędziorą odbędzie się w hotelu Arche Częstochowa. Asystentami "kucharzy" będą Tomasz Jakubiak, doskonale znany w kulinarnym świecie specjalista, i szef kuchni hotelu, Mirosław Kała. Imprezę poprowadzi natomiast Tomasz Dryła.
Jak poinformował nas klub, uczestnicy tego wydarzenia w ofercie otrzymają: 3-daniową kolację, kieliszek wina, pakiet napoi bezalkoholowych (kawa, herbata, woda) oraz możliwość zdobycia autografów czy wspólnych fotografii z głównymi bohaterami akcji. Cena biletu dla jednej osoby wynosi 250 złotych i wcześniej lepiej złożyć rezerwację. Całkowity dochód zostanie przekazany na rzecz Oliviera Dłubały. 17-latka można wesprzeć również poprzez poniższą zbiórkę.
Czytaj również:
- Ewenement. Zawodził w Grand Prix, a błyszczał w Ekstralidze!
- Już w tym roku wielka rewolucja na rynku tunerów?!